Denne leksjonen
Kursinnhold

Introduksjon

Hei, og velkommen på dette gratiskurset i uttale!

I videoen over ↑ viser jeg deg hvordan kurset fungerer rent teknisk. Se den og les teksten om kurset under ↓ før du starter med første leksjon. Slik får du best utbytte av kurset!


Om kurset

Kurset består av 10 korte leksjoner, én leksjon for hver av de vanligste feilene voksne innvandrere gjør når de skal uttale ord på norsk.

Det er et par ting det er greit å vite om før du starter med kurset:

1. Ikke alle gjør samme feil. For eksempel er NG-lyden (som vi har i ord som konge og ting) vanskeligere å få til riktig for folk fra Russland enn folk fra Kina. Men de uttalefeilene jeg har valgt å inkludere i dette kurset, blir gjort av mange mennesker fra mange land. Derfor vil jeg anbefale deg å se alle videoene i kurset, selv om du tenker at du kan det meste fra før. Kanskje vil du få deg noen overraskelser? 

2. Noen uttalefeil er mer alvorlig enn andre.

Alvorlige uttalefeil kan føre til misforståelser, mens mindre alvorlige feil "bare" gir deg utenlandsk aksent.

Alvorlige feil: Hvis du uttaler feil vokal (for eksempel Ø i stedet for Å) kan du bli misforstått. Dette gjelder alle feil med vokaler, og derfor er god uttale av vokaler det viktigste å få på plass. 

Mindre alvorlige feil: Hvis du uttaler NG-lyden som NG+G, blir du ikke misforstått, men det gir deg en sterkere utenlandsk aksent. Det samme gjelder om du uttaler feil tonem eller melodi i ord, eller AU-diftongen med A i stedet for Æ (eller Ø).

Ikke alvorlig: Hvis du ikke får til KJ-lyden (men sier SJ/SKJ i stedet), er det ikke så viktig. Det er en feil mange nordmenn også gjør (særlig ungdom og barn) - og nettopp derfor er mange nordmenn så opptatt av den. 

Her er en oversikt over leksjonene i kurset:

VOKALER
Leksjon 1: A og Æ 
Leksjon 2: U-lyden
Leksjon 3: Y-lyden
Leksjon 4: Ø-lyden
Leksjon 5: Lange og korte vokaler

DIFTONGER
Leksjon 6: AU-lyden

KONSONANTER
Leksjon 7: KJ-lyden
Leksjon 8: NG-lyden

ORD
Leksjon 9: Tonemer

Leksjon 10: Melodi i lange ord

Ønsker du å lære mer etter kurset?

Hvis du liker min undervisningsmetode og ønsker å lære mer av meg etter å ha tatt dette lille gratiskurset, har vi et mye større kurs du kan delta på hvis du vil. Hvis du vil vite mer om det, kan du se videoen på denne siden.

Lykke til med kurset - jeg heier på deg! :-)

Hilsen Ingjerd

NFI- Ingjerd signature 2019 with NFI Logo